Trustpilot
¨
FROSSA I CRYPTANTHUS! 20% RABATT, ANGE KODEN CRYP20 I KASSAN
Hur du tar sticklingar – En enkel guide för att föröka dina växter 🌿

Hur du tar sticklingar – En enkel guide för att föröka dina växter 🌿

25/01, 2025

Konsten att ta sticklingar – Mina bästa tips och exempel

Att ta sticklingar är en fantastisk metod för att föröka dina växter och fylla ditt hem med gröna skönheter. Sticklingar är både roliga och enkla att hantera, och med rätt metoder kan du skapa en hel djungel hemma! Här berättar jag om olika sätt att ta sticklingar och vilka växter som passar bäst för varje metod.

Olika sätt att ta sticklingar

  1. Toppsticklingar
    En toppstickling är den övre delen av växten som klipps av. Denna metod fungerar perfekt för växter som Palettblad, Pelargon och Philodendron. Klipp av en topp med minst två blad och en nod, där nya rötter kan utvecklas. Placera sticklingen i vatten eller direkt i jord.
  2. Stamsticklingar
    Stamsticklingar tas från en del av växtens stam och används ofta för klätterväxter som Monstera, Gullranka eller Hoya. Klipp av en del av stammen som innehåller minst en nod. Dessa kan rotas i vatten eller jord.
  3. Bladsticklingar
    Denna metod är perfekt för suckulenter och växter som Begonia, Peperomia eller Sansevieria (svärmorstunga). Klipp av en stjälk eller ett blad, låt snittytan torka i några timmar (det här är viktigt för suckulenter och kaktusar!)
  4. Rotsticklingar
    Rotsticklingar är en metod för växter som växer från rotsystemet, exempelvis Elefantöra och Alocasia. Här bilder små plantbebisar brevid moderplantan.


Rota i vatten eller jord?

Sticklingar i vatten – För den som vill ha koll på rötterna

Att rota sticklingar i vatten är nog det vanligaste sättet att börja. Det är perfekt om du är nybörjare, eftersom du ser rötterna växa dag för dag. Jag brukar göra detta med växter som Monstera deliciosa, Hoya carnosa (Porslinsblomma) och Epipremnum aureum (Gullranka)

Det är enkelt: klipp av en stjälk precis under en nod (den lilla upphöjningen på stammen där rötter kan växa), se till att det finns minst ett blad kvar ovanför. Sedan är det bara att sätta den i ett glas vatten och ställa den på en ljus plats utan direkt solljus. När rötterna är 5–10 cm långa brukar jag plantera sticklingen i jord.

Jordsticklingar – När man vill gå rakt på sak

En del växter rotar sig snabbare direkt i jord, särskilt de med tjockare stammar eller rötter som är känsliga för övergången från vatten till jord. Jag gör detta ofta med växter som Peperomia och Crassula.

Klipp av en stjälk eller ett blad, låt snittytan torka i några timmar (det här är viktigt för suckulenter och kaktusar!) och stick sedan ned sticklingen i en väldränerad jordblandning. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt. Använd gärna en genomskinlig plastpåse över krukan för att skapa ett fuktigt mikroklimat – det är som ett litet växthus.


Några generella tips för sticklingar

Oavsett vilken typ av stickling du tar finns det några saker att tänka på:

  • Friska plantor: Det är viktigt att ta sticklingar från friska och välmående växter. En stark moderplanta ger sticklingar större chans att överleva.
  • Ren utrustning: Använd alltid en ren och vass sax eller kniv för att undvika att bakterier eller sjukdomar överförs.
  • Rätt miljö: Placera dina sticklingar i en ljus miljö, men undvik direkt solljus som kan bränna de ömtåliga delarna.
  • Fukt och tålamod: För växter som rotas i jord är det viktigt att hålla jorden jämnt fuktig. Sticklingar tar tid att rota, så ha tålamod.

Exempel på växter och deras sticklingsmetoder

  • Monstera deliciosa: Perfekt för topp- eller stamsticklingar. Placera en del med en nod i vatten tills rötterna syns.
  • Epipremnum (Gullranka): Funkar med både topp och stamsticklingar - men mest efektivas med stamsticklingar. 
  • Hoya carnosa (Porslingsblomma): Fungerar bra med både topp- och stamsticklingar.
  • Pilea (Elefantöra): Den här växten producerar små "bebisar" som kan separeras och planteras om direkt.
  • Crassula: Bladsticklingar fungerar utmärkt för denna suckulent.

Varför sticklingar är fantastiska

Sticklingar är inte bara ett sätt att sprida växtglädje – de är också ett hållbart alternativ till att köpa nya växter. Du kan enkelt föröka dina favoriter och dela dem med vänner eller skapa en egen grönskande oas hemma. Dessutom är det en rolig process att följa hur en stickling växer till en fullvuxen planta. Har du inte möjlighet eller tid att föröka med sticklingar så kolla in miniväxt sortimentet! Där finns massvis med sticklingar som gärna vill ha ett nytt hem. 

Så lyckas du med sticklingar hemma

Genom att ta hand om dina sticklingar med rätt ljus, vatten och kärlek kan du lyckas föröka nästan vilken växt som helst. 

Så varför inte testa att ta en stickling från din favoritväxt redan idag?

Trustpilot